Tuesday, June 19, 2012

Anak Susuanku

Alhamdulillah, adik Nad dah selamat lahirkan seorang baby boy tengahari semalam seberat 3.18kg secara pembedahan.

Tapi oleh sebab adik Nad masih tak larat dan kena baring selama 24 jam selepas pembedahan, Nad offer diri utk breastfeed babynya. Alhamdulillah Adik Nad dan hubby nya setuju memandangkan seboleh-bolenhnya nak baby nya fully bf.

Nad mula2 segan juga nak offer sebab kita tak tahu apa yang new mom n father ni fikirkan, kan. Last minute kami buat decision. Tak janji2 pun sblm tu. Nad pun mmg fully bf Zahin dan susu masih banyak lagi Alhamdulillah.

Sebenarnya Nad berbesar hati sangat jadi ibu susuan baby adik Nad. Tak sangka diorg setuju nak kasi Nad bf anak mereka dan so open. Nad memang happy sgt sebab dah lama Nad terfikir nak tolong mereka yg dlm kesusahan dlm konteks bf la kan. Tapi Nad xdpt dermakan stok susu kat sesiapa sebab Nad mmg tak buat stok susu utk Zahin, memang direct feed sahaja.

Smlm dpt la breastfeed baby 4x every 2-3 hrs. Nervous jgk la sbb dh lama xpegang n bf newborn kn. Zahin pun dah nk masuk 2 tahun lg 3 bln stgh. Hehe tp baby adik Nad mmg terer walaupun susu tgh laju dia tak tersedak pun. Kuat menyusu btol budak tu. Hihi. Bahagia rasanya bila tgk baby calm and contented je after bf. Ada 2 sessions tu dia bersin sekali pas bf. Ada skali tu dia terus preeettt haha. Kenyang lah tu :)

Arini hopefully adik Nad dpt bf baby nya sbb she is lucky susu dia mmg dh ada sikit before deliver lg. Nad dulu xde lgsg. Hari ketiga baru ada susu. Tapi tu semua tak patahkn semangat utk fully bf. Yg penting niat, ilmu, usaha, dan keazaman yg tggi utk fully bf. Yg lain tu terserah padaNya :)