Thursday, January 06, 2011

Books for Expecting & New Mommies

Kalau dulu masa pregnant, buku ni lah yang jadi teman saya siang malam, (apart from al-quran lah hehe):


What to Expect: When You Are Expecting

Pergi mana pun mesti nak bawak buku ni. Pergi checkup sambil tunggu turn, baca buku ni. Walaupun kadang-kadang saya bawak novel jugak jadi peneman. Hehe. Sampaikan nurse kat situ ingat muka saya yang selalu bawak buku ke klinik. Dia kata saya nak suruh baby dalam perut rajin membaca bila keluar nanti. Hmmm yup mungkin juga :P

Kat rumah bila tak tahu apa yang patut makan, refer buku ni. Lebih-lebih lagi kalau nak tahu apa perkembangan baby kat dalam perut, mesti baca buku ni. Nak tido pun baca buku ni lagi. Hehe. Sebab ada macam-macam info berguna kat dalam ni untuk pregnant woman. Oh masa dah keluar tanda-tanda nak melahirkan pun saya masih refer buku ni! Haha.

Buku ni ada 641 pages semuanya :D Harga RM49.95, boleh didapati di kedai-kedai buku terkenal seperti MPH dan Popular.

Now bila dah ada baby, saya refer buku ni pulak:


What to Expect: The First Year

Akhirnya manage to buy this book masa lil Zahin nak masuk 3 bulan haritu, masa balik Bangi. Sebab kat Popular Mesra Mall takde! Takpelah better late than never kan :)

Segala perkembangan baby from newborn until 1 year old yang patut kita tahu ada dalam ni. Breastfeeding basics pun ada. Hurm apa lagi ek? Tak sempat baca banyak lagi. Memang susah sikit nak luangkan masa membaca sekarang ni sejak dah ada baby. Kalau larat saya akan belek sebelum tidur. Tapi siri What to Expect ni memang bestseller. Memang berbaloi kalau nak beli :D

Buku ni ada 804 pages semuanya dan berharga RM49.95. MPH dan Popular insyaAllah ada. Dua-dua buku ni adalah tulisan Heidi Murkoff & Sharon Mazel.


Bestfriend lama dan baru saya :D