Friday, September 24, 2010

Si Kecil Sudah Berat

Harini kandungan saya sudah mencecah 37 minggu 4 hari. Tadi pergi checkup kat KTS buat kali ketiga. Heret sekali Ummi saya, Abah, dan 2 adik-adik ke KT hehe. Tapi diorang tak teman la saya pergi checkup kan. Diorang drop je saya dan Encik Gajah kat KTS lepas tu pegi shopping :P

Berat Ummi & Baby

Berat sekarang sudah 66 kg; total weight gain ialah 16 kg hoho. Selamat Hari Raya :P

Berat baby pun naik banyak jugak la since last checkup 2 weeks back. Naik 0.5kg menjadikan berat baby 3 kg sekarang. Baby pun raya sama ngan Ummi :D

Lepastu kena nasihat dengan doktor suruh jaga makan sebab baby senang naik berat dia especially di akhir-akhir pregnancy macam sekarang. Dia pesan kena kurangkan pengambilan gula, contohnya nasi etc. Memang sejak balik kampung ni apa yang dihidangkan itu la yang saya makan. Tak limit dah macam kat Kerteh sebelum ni :P

Dia risau baby besar sebab saya ada lagi 3 minggu until due date. Dahlah saya ni tinggi pun sedang-sedang aje katanya, jadi baby pun berat kena lah sedang-sedang aje hehe. Kalau tak jaga makan, baby boleh naik up to 0.5 kg per week!


Risaunya saya, cepatlah baby keluar! Susah jugak nak control makan kot :P

Makin Aktif

Haish, tapi dari pembacaan saya kalau baby kurang bergerak tu salah satu tanda-tanda dia nak keluar dah. Tapi si kecil dalam perut ni macam makin aktif nampaknya sejak akhir-akhir ni. Ish3, susah la Ummi kalau macam ni :P

Tapi masa saya lahir dulu berat saya 3.4 kg! Ummi saya dahlah lagi rendah dah kurus dari saya. Hehe.

17 days to go. Semoga saya berjaya meng-control makan :P