Monday, September 20, 2010

Our Unborn Baby's Hiccup Video

Akhirnya dapat gak merakamkan baby dalam perut ni tersedu semalam setelah sekian lama mencuba. Sebelum ni kalau rakam pun, tak nampak sangat sebab rakam dengan henfon je. Kali ni nampak lebih obvious dari biasa. Yeay!


Sebenarnya dah lama rasa baby hiccup dalam perut. Tapi tak ingat sejak bila. Tapi hari-hari boleh rasa la sejak dia mula-mula hiccup. Rasa tu tak sama macam dia kick or punch, sebab ianya rhythmic. Maksudnya dia ada selang yang tetap antara hiccups lebih kurang 2-3 seconds.

Masa mula-mula tu, tak tahu ianya ialah hiccup. Tapi lepas banyak membaca, baru lah tahu. Pelik jugak kalau baby pandai kick or punch ikut timing kan. Haha.

Tapi everytime si kecil dalam perut ni hiccup, memang seronok! Rasa terhibur. Sebab rasa comel je bila bayangkan dia hiccup :D

Tapi biasanya kalau baby tak berapa aktif, maybe waktu dia tidur ke, tapi lepas tu tiba-tiba dia start hiccup, lepas tu mesti dia akan gerak-gerak skit. Agaknya tak berapa selesa kot hiccup banyak-banyak. Hehe. Kalau perasan, dalam video kat atas ni pun macam tu.

Baby's hiccup in womb is totally normal. I've read somewhere yang ianya utk menguatkan lungs baby. Dan sebenarnya ialah persediaan untuk hidup di luar perut ibunya juga nanti :)