Friday, September 03, 2010

Menangis Seharian

Saya dah mula mengalami mood swing kembali.

Kali terakhir yang saya ingat saya menangis over benda yang sangat kecil ialah pada 1st trimester. Tak payah la nak cerita pasal apa kan. Buat malu jer nanti.

Dan semalam, kesensitifan itu dah kembali. Sensitif pada bende yang tak patut sensitif dah satu hal. Sensitif pada bende yang sememangnya menyedihkan pun satu hal.

Ada 2 benda yang membuatkan saya menangis semalam. Tengahari dah menangis-nangis. Dah lah lama saya menangis. Malam pas berbuka pun menangis-nangis lagi sebab benda lain pulak :( Oleh sebab saya jenis menangis lama, saya terasa macam the whole saya mengalirkan air mata. Mata lebam, bengkak dan kepala pun sakit.


Dalam hati, saya sendiri pun rasa pelik. Kenapa saya senang sangat menangis ni? Tapi apa yang saya tahu, saya mahu menangis. Tak boleh tahan. Dan saya biarkan saja air mata saya mengalir.

Lepas dah menangis baru teringat, saya ada terbaca tentang 3rd trimester mood swing tapi saya tak ingat kat mana.

Now bila saya google balik, memang betul ada. Rupanya saya terbaca kat sini. Boleh jugak baca kat sini.

Sebab apa boleh jadi macam ni? Encik Hormon yang bersalah! Tapi semuanya untuk kebaikan ibu mengandung dan si kecil di dalam perut ni.

Tapi apa-apa pun, yang penting ialah suami/family/kawan-kawan around kena faham and be supportive. Itu sahaja yang diperlukan oleh ibu-ibu mengandung di saat ini.

"Ideas for Dad:
Mom is feeling huge and clumsy now. She may be weepy and vulnerable or extremely moody. Tell her how beautiful she is and what a wonderful mom she'll be. Serve her breakfast in bed and help her feel like the special woman she is"


-Copied from here.