Tuesday, September 07, 2010

Besarnya Dugaanmu, Ya Allah

Dalam kegembiraan nak menyambut hari raya beberapa hari saja lagi, saya dikejutkan dengan berita yang amat menyedihkan.

Suami kawan baik saya Ina, Al-Hafiz bin Morsalin telah kembali ke rahmatullah dalam kemalangan jalan raya di Setiu semalam (27 Ramadhan 1431 H).

Ina turut terlibat di dalam kemalangan tersebut, tetapi hanya cedera ringan. Glad to know that she's fine physically walaupun pada awalnya saya ada mendengar khabar angin yang Ina dimasukkan ke ICU. Baby mereka, Arshad ada di rumah mentua Ina ketika kemalangan berlaku.

Ya Allah sungguh besar ujianMu kali ini. Dalam keadaanku yang emosi tidak menentu ini, datang pula berita sebegini. Walaupun bukan pada diriku, tapi kepada orang yang sangat dekat di hatiku. Kau tabahkanlah hati Ina, Ya Allah..

Ina & Al-Hafiz merupakan kawan saya sejak dari sekolah menengah. Setelah mula berkawan dengan Ina, baru saya found out yang kami sebenarnya 3 pupu.

Last time saya jumpa Ina, Al-Hafiz, dan baby mereka ialah pada Jun yang lepas ketika mereka singgah di rumah saya sewaktu on the way ke Putrajaya.

Masih ingat lagi ketika arwah jatuh cinta kat Ina, ketika mereka bertunang, berkahwin, dan akhirnya melahirkan cahaya mata pertama, semuanya saya rakamkan di dalam blog ini.

Doa saya tak putus untuk Ina, semoga dia tabah menghadapi ujian Allah ini. Harapan saya, agar ujian ini membuat Ina menjadi a stronger person. Semoga Ina redha dengan qada' dan qadar-Nya.

Semoga roh arwah tenang di sana, dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang bertaqwa. Ameen.

Al-fatihah untuk Al-Hafiz bin Morsalin (1985-2010).