Sunday, August 22, 2010

Boom!!

Masuk je malam 1 Ramadhan haritu, dah boleh dengar bunyi mercun kat depan rumah ni. Tiap malam 'meletup' sejak bulan puasa ni. Tak payah tunggu raya. Petang-petang lepas Asar pun ada. Masa lepas azan Maghrib je takde. Yelah, semua duk ralit berbuka. Hehe.


Mercun apa tah ni. Gambar diambil dari carian di Google

Kalau jenis mercun yang macam dalam perayaan orang cina punya tu takpelah, takdelah kuat mana bunyi dia. Tapi kalau yang jenis macam bunyi bom tu, haish, macam nak tercabut jantung rasanya. Nasib baby dalam perut tak terkejut sama. *Bagus baby, biar Ummi sorang yang tokojut sudah*

Tak Biasa

Saya ni dah lah jenis tak suka bising-bising ni. Buat kerja ketang ketung pun tak biasa. Pendek kata memang jenis orang yang suka akan kedamaian. Eceh. Kalau kat rumah kampung sana, lagi lah. Bukak TV pun tak boleh kuat-kuat, nanti Ummi kitorang suruh slow kan volume.

Dulu masa rumah kami masih diperbuat dari kayu, jalan pun tak boleh laju-laju sebab nanti bunyi lantai rumah bising kruk krek kruk krek. Cakap pun tak boleh jerit-jerit. Nanti jiran dengar, kata Ummi. Ummi marah kitorg pun suara dia tak tinggi. Muka je serius. Hehe. Begitulah umpamanya cara saya dibesarkan.

Berbeza Pendapat

Berbalik kepada cerita mercun tadi. Malam kelmarin sedang saya dan Encik Gajah berborak, tiba-tiba dengar bunyi mercun yang macam bom tu.

nadxoxo: Ish bising betullah! (muncung 1 inci)
Encik Gajah: Abang suka je (muka tenang)
nadxoxo: Sekarang takde baby ok lah. Bayangkan kalau ada baby, cranky the whole day, tiba2 masa dia baru je nak terlena, bunyi boom macamtu. Tak ke tensen kalau baby terjaga balik?
Encik Gajah: Letaklah ear muffs kat telinga dia
nadxoxo: .....(muncung tambah lagi seinci)



Dalam hati saya bersyukur sebenarnya baby lahir lepas raya. Takdelah bunyi mercun-mercun dah masa tu kan. Next year punya raya pun baby dah agak besar dah. Eh tapi nanti Raya Aidiladha, rasanya ada jugak budak main mercun kot. Haih. Nampaknya kena beli earmuffs banyak-banyak lah ye. Haha.


Eh macam comel lah pulak. Haha. Credits

So apa pandangan korang tentang mercun? Korang tak berapa suka mercun macam saya atau satu geng dengan Encik Gajah yang suka 'meriah-meriah' gitu?