Thursday, July 01, 2010

Shopping Untuk Si Kecil

Yeay! Dah start beli barang baby dah Sabtu lepas :) Shopping kat Parkson East Coast Mall, Kuantan. Kebetulan pulak ada Baby Fair! Memang rezeki lah tu. Alhamdulillah :)

Mari kita lihat senarai barang yang perlu dibeli:

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Sleepsuits
* Socks
* Scratch mittens
* Hats
* Receiving blankets
* Barut
* Bedung
* Drawer for clothes
* Baby laundry detergent

Feeding:
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Bottle drying rack
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care:
* Bath tub
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon/Yuyi

Beddings:
* Baby cot
* Mattress (latex)
* Blankets
* Bedding sets
* Mosquito net

Travel:
* Stroller
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag + travel changing mat
* Head support cushion for stroller

For Mommy:
* Disposable/washable breast pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs


List ni diambil dari The Pink Stilettos tapi dah tambah dan tolak mengikut keperluan sendiri. Thanks to her :D

Tapi ada gak dalam list ni rasa mcm tak sure perlu ke tak sebenarnya contohnya receiving blankets dan barang-barang di bahagian travel tuh. Pada yang berpengalaman boleh lah kasi pandangan ye. Saya rasa macam blur-blur lagi since ini ialah first pregnancy. Hehe.

Hmm..Rasa macam dah shopping banyak haritu tapi nampaknya banyaaakkkk lagi tak beli ni. Haha. Takpe-takpe shopping tu bes kan. Tapi lagi bes kalau shopping bayar pakai bulu jer takyah pakai duit hahaha :P

Ada sape-sape nak belanja? ;)