Wednesday, July 28, 2010

Shopping (Online) Untuk Si Kecil Part III

Wah banyak sungguh part-part ye. Hehe. Yo lah kan, kalau beli semua sekali gus tak ke berlubang besar poket nanti :P Poket Encik Gajah la, bukan poket saya. Hehe. Kalau beli sikit-sikit takdela terasa sangat kan :D

Rasanya dah 80% complete dah barang-barang ni. Cuma ada beberapa barang je lagi yang belum beli. Banyaknye kat barang saya la. Barang baby sikit je lagi yang tak cukup.

Setelah shopping lagi sekali, kali ni kat Jusco Cheras Selatan pulak, ini ialah updated checklist (yang warna purple tu beli online):

Clothes
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Leg/hand warmers (nak beli online)
* Baju tidur
* Baju lubang2
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Tempat jemur baju baby
* Bakul baby
* Baby laundry detergent

Feeding
* Breast pump & storage bottles
* Sterilizer
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care
* Bath tub/basin
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Modern cloth diaper
* Traditional cloth diaper
* Minyak telon/Yuyi

Beddings
* Mattress set (kekabu)
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer (nak cari yang besar skit)

Travel
* Stroller + car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag with changing pad

For Me
* Disposable & washable nursing pads
* Nursing bras (kena tambah lagi beberapa helai)
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin


Breastpump + storage bottles + sterilizer tu agak baru decide nak beli atas nasihat bestfriend saya. Tapi since penggunaannya mungkin tak sebanyak working moms yang lain, mungkin saya beli murah-murah je kot. Yelah, saya kan suri rumah ajo. Hehe. Memang saya plan nak fully breastfeed baby nanti. Breastpump ni macam perlu je just in case kalau terpaksa tinggalkan baby kat orang lain (kalau boleh elak, nak elak). Lepastu takdelah baby kena ada dengan saya je every time saya nak kasi susu. Maknanya orang lain pun boleh kasi susu kat baby tapi still susu dari Umminya ni :D Apa pendapat korang ek?

Baby bouncer tuh ingat nak beli yang kain net je. Bukan yang ada mainan gantung-gantung tu. Kalau ikutkan hati memang nak beli yang ada mainan gantung-gantung tu tapi bila baca pengalaman orang kat internet ni, ramai yang suggest pakai yang net punya je sebab baby tak panas nanti. Harga pun jauh lebih murah. Cuma mak mentua saya suggest beli yang besar skit supaya nanti boleh tahan sampai baby dah agak besar. Ada size-size ek rupenye?

Stroller + car seat tu kami decide nak beli selepas baby dah keluar nanti. Memandangkan kami yang selalu travel ke Bangi dan Besut ni, rasanya penting gak ni. Brand Sweet Cherry macam ada yang affordable price punya. Haritu Encik Gajah dan mak dia dah explore2 stroller + car seat tuh kat Jusco. Haha. Suka diorang. Masa tu saya merayau cari barang baby yang tak cukup lagi. Tapi sementara nak beli tu, pakai la dulu baby sling tu :)

Set bersalin pulak, saya pun masih blur nak beli yang macam mana. Yang saya tahu saya dah ada set Premium Beautiful yang saya beli sebelum kahwin lagi. Bolehlah pakai masa pantang nanti :D Tapi saya belum tanya mak/mentua saya lagi pun pasal set bersalin ni. Apa ciri-ciri set bersalin yang bagus ek? Korang ada cadangan tak? Atau ada pengalaman menggunakan mana-mana produk set bersalin tertentu? Kongsi-kongsi lah ek :)

Btw, set tilam kekabu yang saya tempah online untuk baby saya dah siap hehehe. Tadaa~~


Harini orang tu poskan kat saya :) Ni saya cilok kat website orang tuh hehe. More pics boleh tengok kat sini :D Kain tu saya beli online jugak, hantar kat dia jahit macam yang saya cerita kat entri ni :) Tak sabar nak tengok dan pegang-pegang dan baring-baring (hehe) atas tilam tu bila dah sampai nanti :P