Monday, July 12, 2010

Shopping (Online) Untuk Si Kecil Part II

Lepas dah shopping kat OU pada Sabtu lepas dan online shopping untuk baby, ni ialah updated list nya (dah buang mana yang dirasakan tak perlu atas nasihat kawan-kawan):

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Leg/hand warmers
* Baju tidur
* Baju lubang2
* Socks
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Tempat jemur baju baby
* Drawer for clothes
* Baby laundry detergent

Feeding:
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care:
* Bath tub/basin
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Modern cloth diaper
* Traditional cloth diaper
* Minyak telon/Yuyi

Beddings:
* Set tilam baby kekabu
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer

Travel:
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag with changing pad

For Mommy:
* Nursing pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin


Nampaknya dah banyak dah yang dibeli berbanding last time kan :D Cuma bahagian untuk Ummi nya saja yang banyak lagi tak terbeli :P

Pada mereka yang sudah menjadi ibu, saya nak tanya pasal nursing bra tu. Adakah nak kena tunggu masa dah nak dekat bersalin baru beli sebab mana lah tahu memerlukan bra yang lebih besar ke nanti kan hehe. Or sekarang pun dah boleh beli ek? Tapi tak lama lagi saya nak masuk 3rd trimester dah pun. Siapa-siapa yang berpengalaman boleh kongsikan ek. Thx :)

Online Shopping for Baby

Ada jugak barang2 baby yang dibeli online seperti:

1. Rompers:
sirianakkucomel.blogspot.com dan My Lil Closet Collection di Facebook

2. Set tilam baby kekabu:
bilikjahit.anggunflora.com. Material untuk buat sarungnya saya beli sendiri kat fabricfanatics.blogspot.com dan tempah jahit sekali sama2 dengan tilam. Sekarang tengah dalam proses menjahit. Tak sabar nak tengok hasilnya :D

3. Baby sling:
www.mamayayazone.com

Leg/hand warmers, nursing pillow, modern cloth diaper, baby bouncer, dan diaper bag pun saya plan nak beli online jugak sebab saya tengok online lebih murah berbanding kat luar sana tu :D