Thursday, May 20, 2010

Baby Bump at 19 Weeks & Tendangan Pertama Bayi


On my 19th week of pregnancy

Mungkin ada yang dah pernah tengok gambar ni kat facebook saya. Yang kat sebelah tu ialah Iena, dia kawan saya dan Encik Gajah sejak dari UTP lagi. Dia datang Kerteh awal minggu ni atas urusan kerja jadi kami arrange kan makan malam sama-sama kat kedai makan dekat area depan Awana Kijal since Iena stay kat situ.

Puan Iena ni pun pregnant gak, usia kandungan kurang sebulan dari saya. Tapi Encik Gajah dan Iena cakap perut Iena lagi besar dari perutku. Ah sedey. Masa ni mungkin kecik, tengok-tengok nanti besar giler baru nangis hehe :P

Untuk minggu ni tak berkesempatan ambil gambar side profile untuk memaparkan kebuncitan yang lebih clear. Next week InsyaAllah saya post ok? :)


Pertambahan Berat Badan

Setakat ni, pertambahan berat adalah seperti berikut:

Sebelum pregnant: 50 kg
2 bulan: 52 kg
3 bulan: 53 kg
4 bulan: 55 kg

Setakat ni kenaikan berat badan dalam keadaan normal saja, hopefully lepas ni pun macam tu lah, taknak lah terlebih atau terkurang. Rasanya maksimum total kenaikan badan yang normal ialah 15 kg.


Tendangan Pertama

First time saya dapat rasa tendangan baby ialah pada minggu ke-17, iaitu sewaktu menonton Adamaya. Mula-mula macam tak percaya sebab saya sangka ianya akan dirasakan lebih lambat dari tu. Tapi hati saya kuat mengatakan rasa tu sememangnya tendangan dari baby, dan bukan benda lain seperti angin atau sebagainya sebab rasa dia lain sikit dan perut saya tengah kenyang masa tu.

Lama kelamaan saya jadi yakin sebab 2-3 hari lepas tu baby aktif (pergerakan dapat dirasakan) pada waktu yang lebih kurang sama setiap hari iaitu pagi, tengahari, senja, dan menjelang tengah malam. Waktu tak aktif ialah waktu saya makan dan lepas tu mungkin sebab baby pun kekenyangan kot :P


Hiyaaahh!!

Mula-mula tu dia suka tendang bahagian bawah perut, especially di sebelah kiri. Sekarang dia suka tendang kat area pusat saya pulak. Tapi rasanya semua bahagian kat perut ni dah ditendangnya kot. Haha. Tapi saya tak rasa sakit pun. Saya boleh describe tendangan tu macam ada orang sentuh dengan jari je :) Tapi kadang kalau saya letak tangan kat perut dan masa tu baby tendang, rasa cam bergegar pun ada gak perut ni, tapi memang tak sakit la.

Perasaan memang tak tergambar. Masa ni baru lah rasa real sangat bahawa ada baby kat dalam perut :D Dan sampai hari ni, baby sangat aktif bergerak! Baby suka tendang kat tempat saya pakai ketat sikit contohnya getah seluar. Pantang ketat sikit sure dia tendang kat area situ. Padahal bukan ketat sangat pun, kang londeh pulak seluar saya. Hehe.

Tapi apa pun memang rasa bahagia sangat, kadang-kadang perasaan tu rasa macam baby dah lahir je. Contohnya macam lepas saya buat sesuatu kerja dan nak rehat, tiba-tiba saya teringat eh mana baby? Bila pikir, baru teringat yang baby kat dalam perut lagi. Hehe. Saya sendiri pun kurang paham kenapa saya jadi macam tu. Mungkin excited sangat kot :P

That's all for now. Lepas Encik Gajah balik kerja jap lagi kami akan bertolak ke Besut. Doakan perjalanan kami selamat yer :)