Sunday, June 07, 2009

A Night at 7-Eleven

Kelmarin pagi-pagi, aku dan Abah teman Ummi ke Hospital Jerteh untuk membuat pemeriksaan darah.

Selepas menunggu selama 2 jam untuk Ummi membuat pemeriksaan dan dimasukkan air, akhirnya kami dipanggil oleh doktor. Doktor kata Ummi kene masuk wad.

Ummi ditempatkan di Wad 7, di katil 11. 7-Eleven.



Aku menemani Ummi untuk hari dan malam pertama di situ. Ummi kene selalu diurut dan dilap badannya untuk memastikan suhu badannya pada tahap yang minimum.

Namun kelmarin pada jam 1 petang, suhu badan Ummi ialah 39c.
Jam 3 petang pula 38.9c.
Pada 6 petang 39.3
Jam 10 malam ialah 39.8c.

Subuh semalam 37c.
Jam 9 pagi 38c.
11 pagi 37.5c.
Petang pulak 38c.

Subuh harini suhu badan Ummi 38.8c.
Latest ialah 38.7 iaitu jam 11 pagi.

Kami bingung sebab kami setiap masa basahkan kepala Ummi, letak tuala basah kat ketiak nya, dan tak selimut badan dia walaupun dia sejuk. Siap basahkan kepalanya dengan air umbuk kelapa lagi. Dah minum air Cap Badak jugak.

Tak sempat nak buat benda lain pun. SMS pun tak sempat. Apatah lagi nak baca paper. Mandi dan sembahyang pun rasa macam tergesa-gesa sebab risau nak tinggal dia dan biarkan badan dia panas.

Tadi nurse pulak macam menyalahkan si penjaga Ummi ni (aku dan Kak Ngah) macam kami tak berusaha untuk sejukkan badan Ummi. Haih.

Tekanan darah Ummi juga rendah all the time.

Kelmarin doktor kata Ummi kurang platlet dalam darah. Jangkitan virus ade sikit je.

Pagi semalam doktor check lagi. Dia kata Ummi mungkin ada Anemia.

Balik rumah tengah hari semalam, aku Google pasal Anemia. Seboleh-bolehnya dapatkan makanan yang mengandungi bahan yang dapat kurangkan Anemia iaitu yang tinggi Asid Folik.

Tapi Ummi ada gastrik jugak. Dah kurang tapi masih ada lagi. Jadi tak dapat nak makan benda-benda tu sangat. Nanti jejaskan perut Ummi pulak.

Sekarang Ummi sedang dimasukkan air botol ke-8.





Tengah hari semalam, Kak Ngah gantikan tempat aku pulak untuk jaga Ummi di hospital. Aku balik dan rest. Tapi sebenarnya tak berapa rest. Kul 3 aku pegi kenduri kawen bestfren aku.

Balik rumah, sembahyang Asar, terus siap-siap untuk pergi tengok Ummi lagi bersama-sama adik-adik dan Abah. Balik rumah waktu Maghrib. Lepas Maghrib aku baring atas katil. Sedap giler. Penat sangat. Baru terasa bila dapat baring tu.

Baru je nak terlelap, Mak Encik Gajah call tanya pasal Ummi. Akhirnya tido kul 12. Penat giler. Dah berhari-hari sejak Ummi sakit aku tak dapat tido nyenyak. Asyik pikir pasal Ummi.

Bila aku balik rumah dan Kak Ngah gantikan aku di hospital, setiap masa aku duk tanya pasal Ummi kat Kak Ngah. Nak tahu perkembangan pasal Ummi. Tak boleh elak. Kesian kat Ummi. Dia tak pernah sakit macam ni.

Thanks kawan-kawan yang doakan kesihatan Ummi. Semoga Ummi cepat sembuh.. Amin.