Tuesday, September 11, 2018

Cara Buat Header Blog Mudah dan FREE Guna Canva 2018

Alhamdulillah dah update blog header baru :)

Tak perlu hire designer untuk buat. Nad buat sendiri je guna Canva. FREE je :) Pernah dengar tak?

APA ITU CANVA?

Canva ni tempat edit gambar secara online. Yup! Means kita kena ada internet connection masa buat design ni.

Cara guna dia, cuma drag and drop saja :) Mudah kan?

Ada banyak template dalam ni. Anda nak design apa? Boleh kata semua ada especially kalau kita buat bisnes online. Antaranya:

1. Facebook Cover
2. Poster di Facebook
3. Poster di Instagram
4. Story di Instagram
5. Poster di Pinterest
6. Flyers
7. Gift Cards
8. Business Card
9. Muka depan buku
10. Letterhead
11. Sijil
12. Presentation
13. Header di Google+

Dan banyak lagi! Boleh explore sendiri k :)

Antara pilihan template yang ada. Klik gambar untuk paparan lebih jelas.

CARA GUNA CANVA


Canva ni kita boleh guna both di telefon bimbit kita dan di komputer.

Untuk di fon, just download apps Canva.



Untuk first time user, sign up guna emel kita, or boleh juga connect to Facebook je :)

Untuk di komputer pula, just pergi ke website canva.com. Login guna cara yang sama macam kita buat di fon tadi.

Canva.com di browser. Klik gambar untuk paparan lebih jelas.

Dua-dua content dalam apps dan di website akan sama.

Nad prefer buat di komputer. Sebab besar lagi screen nya dan mudah nak tarik-tarik.

Kalau kat fon, agak kecik nak touch setiap layer dalam poster tu. Tapi, senang bila design dah siap, kita boleh terus save dalam fon kita dan upload ke media sosial.

Ingat tau! Pastikan connection internet stabil masa buat design ni. Kalau tak, nanti kita dah buat design, nanti dia reload balik (maksudnya tak updated lah design kita tadi).


CARA BUAT HEADER BLOG MUDAH GUNA CANVA

1. Login / Sign up Canva
2. Pilih template Etsy Shop Cover. Kebanyakannya FREE. Ada juga yang kena bayar $1. Yang berbayar ni kena guna dalam 24 jam. Tapi yang FREE pun banyak yang cantik-cantik
3. Di sebelah kiri, klik design yang anda berkenan
4. Edit sesuka hati anda. Boleh tukar tulisan, gambar, kedudukan tulisan, dan sebagainya.
5. Dia akan auto save setiap kali kita edit (ni pentingnya ada internet connection yang stabil)
6. Kalau dah siap, rename design anda kepada nama yang bermakna untuk anda
7. Klik Download di atas kanan
8. Ada beberapa pilihan untuk save design kita seperti PDF dan JPG. Kita pilih PNG. Tekan button Download warna hijau
9. Pilih pilihan 'Save File', kemudian pilih 'OK'. Gambar akan berada di folder Download di dalam komputer kita
10. Upload dengan gembira ke blog kita :)


Header blog baru saya :)

Yang ni pulak Facebook Cover untuk Page Nad.  Jemput Like & Follow Nadiah Suhaidi - Blogger ya :)

Facebook Cover baru juga :D

Selamat mencuba! Kalau dah cuba, let me know ok?



Love,
Nadiah Suhaidi
#PuanNadxoxo
Continue Reading

Saturday, September 08, 2018

Nad's Braces Journey Continues Here

Masa baru lepas pasang braces - 3 Januari 2018

Since Nad dah continue my personal blog ni, Nad akan continue menulis tentang Nad's Braces Journey di sini inshaAllah.

Untuk entry yang sudah tertulis di blog www.sihatcomelceria.com, boleh terus klik link di bawah untuk membacanya ya :)


1. Nad's Braces Journey - Before Decide Pakai Braces - Hukum, Jenis Braces, Harga

2. Nad's Braces Journey - Pengalaman Pasang Braces Kali Pertama

3. Nad's Braces Journey - Braces Chekups!

4. Nad's Braces Journey - Cuci Gigi / Scaling Semasa Memakai Braces

InshaAllah di next entry, Nad akan share pengalaman pakai Power Chain yang POWER itu. Fuhhh. Tak recover sepenuhnya lagi dari sakit pasang Power Chain 4 hari lepas. Haha. Bertabahlah.

Ok, stay tuned tau!



Love,
Nadiah Suhaidi a.k.a Puan Nadxoxo
Continue Reading

Friday, September 07, 2018

Pengalaman Bersalin Secara Pembedahan Anak Kedua - Muhammad Az Ziyad

Harini terasa nak tulis pengalaman bersalin Az Ziyad sebab tadi terbaca kisah hampir 8 tahun lepas bersalinkan Az Zahin :)

Untuk pengalaman bersalin Az Ziyad ni, agak unik sebab Ummi awal-awal dah selalu pesan kat baby dalam perut supaya bersalin lepas Ummi dah naik rank Master Coordinator dalam Shaklee. Hihi.

30 Jun 2013 - Kandungan 36w 4d

2359: Alhamdulillah rank up Master Coordinator.

1 Julai 2013 - Kandungan 36w 5d

0300: Keluar ketuban darah, sama macam masa Abang Az Zahin. Contraction tak kuat. Tapi tak dapat tidur. Buat kerja macam fax order, etc.

0500: Lepas Subuh, tidur balik untuk recover energy.

0800: Bangun tidur, masih rasa macam ok je. Lepas bincang dengan Encik Gajah, pergi jugalah jumpa Gynae di Columbia Asia Miri.

1000: Jumpa Gynae, Gynae tengok Nad macam ok je. Tapi bila pegang perut, keras gila. Haha. So terus admit, check mesin CTG, masuk wad.

Di wad, Az Zahin 2y 10m masih menyusu dengan Ummi. Dia melompat-lompat atas katil. Hahah adoi. Abi pun stress. Last sekali Ummi susukan, dan dia tidur. Alhamdulillah keadaan terkawal.

Untuk beri jalan mudah terbuka, Nad jalan-jalan dalam wad tu. Dah macam tawaf pulak asyik duk pusing banyak kali kat tempat sama. Then minta nurse check jalan. Tapi sampai ke malam bukaan hanya 4 cm sahaja tak berubah.

Waktu malam tu, sangat kerap nurse check dilation. Memang tak selesa sangat. Rupanya mereka detect something some bad news. That's why lepas nurse check, senior dia check, pastu last skali Gynae Nad check. Then Gynae bagitahu confirm tali pusat baby menghalang laluan keluar baby. Kalau teran juga, mungkin kepala baby akan tekan tali pusat dan ia bahaya untuk baby. So, kena sign form untuk emergency cser.

Begitu begini, dah masuk tengah malam dah.

Cord Prolapse


2 Julai 2013 - Kandungan 37w 6d

0200: Diukar baju, ditolak ke bilik bedah. Encik Gajah ikut sekali. Az Zahin ditinggal bersama adik Encik Gajah. Masa dalam Operation Theatre (OT), rupanya Az Zahin menangis sakan. Haha.

Dalam OT, dicucuk di tulang belakang, kemudian baring, tangan didepakan. Then doktor check ada rasa tak kat perut etc. Then bila dah tak rasa (dah kebas), mereka memulakan pembedahan. Nad rasa je badan dipegang-pegang, tapi tak rasa sakit. Masa nak keluarkan baby, goyang-goyang juga lah sikit tempat baring tu. Semua Nad sedar. MasyaAllah. Pengalaman pertama dibedah hidup-hidup.

0229: Lahirlah khalifah Allah, anak teruna kedua Ummi melalui 'tingkap'. Alhamdulillah. Berat 3.15 kg. Lahir jauh di Miri. Berpantang pun di Miri.

Keluar dari OT, tak terus ke wad. Dia bagi rest jap kat satu bilik lain. Sebab tangan masih ketar-ketar. Pastu terlelap juga rasanya. Bila dah stabil, baru masuk wad balik.

0700: Baby dihantar ke bilik. Alhamdulillah dapat duduk dan susukan baby kedua Ummi for the first time :)




Alhamdulillah :)

Anda ada pengalaman bersalin secara pembedahan juga?
Continue Reading

Wednesday, September 05, 2018

Cara Menukar Emel di Blogger

Ada blog lama yang pernah aktif suatu ketika dulu?

Sekarang lepas dah bertahun tinggal, nak mula blogging balik di blog lama sebab dah banyak benda share di blog lama kan. Tapi nak guna branding baru?

Ada caranya. Nad baru belajar juga ni untuk blog ni sendiri :) Sebelum tu, mari fahami situasi dulu ya. Hehe.

Blog ni dulu Nad gunakan nama Nadxoxo, dan link blog pun nadxoxo.blogpsot.com. (Jangan klik sebab dah tak wujud hihi)

Setakat 5 September 2018 :)





Tapi sekarang Nad lebih dikenali dengan nama Nadiah Suhaidi.


Mentor Nad ada ajar untuk kuatkan lagi brand Nadiah Suhaidi di banyak tempat di online termasuklah blog. Cumanya Nad memang aktif di www.sihatcomelceria.com sekarang ni. Blog personal, ada yang Nadxoxo tu lah tapi tak aktif dah.

So lepas brainstorm dengan business partner Nad semalam, Nad decide nak retain blog lama yang banyak kenangan itu :) Sayang juga kalau nak tinggal macam tu je, sebab blog ni lah Nad ramai kenal kawan-kawan online, which ramai jadi customer di Baby Geniuses dulu, and now dah ramai jadi my Business Leaders dalam bisnes Shaklee :)

So banyak jasanya kan?

Lagipun memang sayang sangat-sangat sebab banyak memori kat sini :) Bila baca balik entry lama-lama, rasa macam muda balik. Hahaha. Sebab blogging since lepas graduate dulu lagi.

So, untuk branding tu juga, emel pun guna emel baru which is nadiahsuhaidi@gmail.com lah. So, Nad cari cara if ada untuk tukar emel blog Nadxoxo kepada emel baru. Dan Alhamdulillah ada!

Makanya, inilah blog Nadxoxo tadi tu. Tada! Sekarang dah jadi nadiahsuhaidi.blogspot.com :)

Ok, jom kita belajar langkah-langkah menukar emel blogger ni ya.

Cara Menukar Emel di Blogger


1. Login Blogger kita seperti biasa
2. Settings - Basic - Scroll ke bawah sekali, cari Blog Authors
3. Klik + Add Authors
4. Masukkan emel baru yang nak ditukar
5. Klik Invite Authors
6. Pergi ke inbox emel baru kita, kita kena accept dulu
7. Refresh settings Blogger dan kita boleh nampak emel baru di situ sebagai Author
8. Klik pada perkataan Author di sebelah emel baru kita tadi, pilih Admin
9. Refresh settings Blogger dan kita boleh nampak emel baru di situ sebagai Admin
10. Logout emel blogger yang asal
11. Login emel blogger yang baru
12. Ulang langkah ke-2
13. Di sebelah emel asal kita, klik tanda x pada perkataan Admin

DONE!

Senang je kan? Ingatkan tak wujud. Haha. Tapi Google je kalau nak belajar apa-apa. InshaAllah jumpa sesuatu.

Anda dah cuba langkah di atas? Jemput komen di bawah k :)
Continue Reading

Tuesday, September 04, 2018

Cara Masukkan Duit Syiling ke Tabung Haji

Assalamualaikum :)

Ada banyak duit syiling? Anda boleh masukkan ke dalam akaun Tabung Haji sebab di sana ada mesin syiling. Tadi kami ke Tabung Haji cawangan Bandar Baru Bangi di sebelah Warta / Kipmall.


Cara Masukkan Duit Syiling ke Tabung Haji


1. Masuk ke premis Tabung Haji
2. Pergi terus pergi ke mesin syiling
3. Masukkan syiling ke dalam bakul untuk pastikan tiada bendasing dalam timbunan duit syiling kita. Ia boleh rosakkan mesin. Mesin ini mudah rosak jika tidak digunakan dengan betul


4. Di mesin syiling, masukkan sedikit syiling
5. Terdapat 2 butang pada mesin. Tekan butang A untuk mesin mula berfungsi
6. Masukkan lagi baki syiling sedikit demi sedikit ke dalam mesin
7. Semasa syiling dimasukkan, mesin akan pamerkan berapa nilai duit syiling kita
8. Jika ada syiling bukan dari Malaysia, mesin akan keluarkan di bawah
9. Ulang langkah 6 jika mahu masukkan duit syiling lagi
10. Tekan B jika sudah memasukkan semua syiling
11. Ambil Baucar Simpanan yang mesin keluarkan
12. Bawa Baucar Simpanan ke Kaunter Pertanyaan



Senang je kan nak guna mesin syiling ni? Seronok dengar bunyi syiling dalam tu. Kami tak masukkan banyak sangat pun. Tak penuh pun canister ESP kami tu. Ingatkan RM 50 je. Rupanya dekat RM 200 juga.

Ha, anda ada yang ada banyak duit syiling tu, mungkin dah ratus-ratus dah tu! Hehe.

Langkah seterusnya seperti di bawah:

1. Di Kaunter Pertanyaan, beri Buku Tabung Haji yang nak dimasukkan duit syiling tadi
2. Kena isi borang kemaskini info kita (jika belum update lagi)
3. Dah siap isi, pergi semula ke Kaunter Pertanyaan
4. Nombor giliran akan diberi, naik ke Tingkat 1
5. Tunggu giliran dengan tenang :)

P/S: Pastikan datang awal pagi (jam 8:30 pagi) sebab masa tu mesin masih sihat lagi :)
Continue Reading